Bal felső Bal átmenet
   
 
 
 
 
SZOLGÁLTATÁSAINK
VPS
My status
 
BEJELENTKEZÉS
E-mail cím:
Jelszó:
 
 
 
 
 
Videó segédletek

Domain névvel kapcsolatos kérdések 

Webtárhellyel kapcsolatos kérdések 

Levelezéssel kapcsolatos kérdések 

Egyéb kérdések 

Amennyiben az itt szereplő válaszok nem elégítették ki kérdését, kérjük írjon nekünk e-mail-t az ugyfel@bixerver.hu címre, vagy hívja Ügyfélszolgálatunkat a 06-1-445-0001 telefonszámon.


Domain névvel kapcsolatos kérdések 

 • Mi az a Domain név?
  Az Internet valamely pontját (szerverét) azonosító karakter sorozat, mely általában utal az oldal tartalmára, illetve a cég vagy termék saját nevére.
 • Ki a Regisztrátor?
  A domain nevek Nyilvántartója által felhatalmazott szolgáltató szervezetek valamelyike, amely a domain delegálással, regisztrálással és domain fenntartással kapcsolatos ügyeket intézi, mint például a SOFTLOG Informatika Kft.
 • Ki az a Nyilvántartó?
  A domain nevek legfőbb kezelője, aki őrzi, fenntartja és hozzáférhetővé teszi a domain nevekkel kapcsolatos adatokat. Magyarországon ilyen Nyilvántartó az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa)
 • Ki a domain igénylő?
  Valamely domain delegálására igényt benyújtott szervezet vagy természetes személy (mint például Ön). Amennyiben az igényelt domain delegálásra kerül, domain használóvá válik.
 • Ki a domain használó?
  Szervezet vagy természetes személy, akinek számára a domain delegálásra került, tehát domain használóvá vált.
 • Mi az új regisztráció?
  Egy nem létező, vagy éppen felszabaduló domain név lefoglalása. Cégünk, mint az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) hivatalos Regisztrátora jogosult .hu, domain nevek regisztrációjára, ezen túlmenően .com, .net, .org, .info, .biz, domain nevek regisztrációját is végezzük.
 • Mi az átregisztrálás?
  Egy másik Regisztrátor szervezetnél bejegyzett domain név áthozatala cégünkhöz, amelynek módja ugyanaz, mintha egy új domain nevet regisztrálna, és ugyanazok a dokumentumok is kellenek hozzá. Az átregisztrálást követően a domain névvel kapcsolatos minden tevékenységet cégünk végez.
 • Mi a domain delegálás?
  A domain név használatba adása egy szervezetnek vagy természetes személynek a Regisztrátor által elindított kérés (igénylőlap) alapján.
 • Mi a domain fenntartás?
  A domain tulajdonosa számára nyújtott szolgáltatás, amelynek keretében a domain névvel kapcsolatos műszaki és adminisztratív adatokat a nyilvántartó és a Regisztrátor tárolja. A fenntartásnak általában díja van, amelyet a Regisztrátor határoz meg.
 • Mi a domain nyilvántartás?
  A domain nyilvántartás a domain adatbázisban való szerepeltetés.
 • Ki az adminisztratív kapcsolattartó?
  A Domainnel kapcsolatos adminisztrációs ügyekben a domain használó képviselője. Ha a domain névvel kapcsolatban változás következik be, akkor erről az adminisztratív kapcsolattartó kap értesítést.
 • Ki a technikai kapcsolattartó?
  A Domainnel kapcsolatos műszaki ügyekben a domain használó képviselője. A névszerver (DNS) változtatás például technikai tevékenység.
 • Mi az igénylőlap?
  A domain igénylő vagy domain használó cég vagy magánszemély azon adatait tartalmazó hivatalos irat, amely alapján a domain név használatára jogosult. Ezt az aláírt iratot a Regisztrátornak továbbítana kell a Nyilvántartó felé és a domain igénylőnek öt éven keresztül meg kell őriznie.
 • Mi az a prioritás?
  Magyar .hu domain név regisztrációjának esetében elsőbbségi új regisztráció.
 • Milyen esetben kérhető a .hu domain név prioritásos regisztrációja?
  Cég vagy szervezet esetében lehet prioritásos a domain név, amennyiben a rövidített elnevezése megegyezik az igényelt domain névvel, és ez a hivatalos okiratban is szerepel. Védjegyokirat rendelkezésre állása esetében magánszemély is érvényesítheti a prioritásos igényt. (Pl. SOFTLOG Informatika Kft. - www.bixerver.hu, amelyet cégünk két napon belül jegyzett be a Nyilvántartónál)
 • Mennyi ideig tart egy .hu domain név regisztrációja?
  Egy új nem prioritásos Magyar (.hu) domain név regisztrációja esetén a domain név a nyilvántartásba vételtől számított két hétig meghirdetési állapotban van. A meghirdetés lejáratát követő 1-2 napon belül válik bejegyzetté és ettől kezdve lehet elérni az Interneten.
 • Mi a védjegy?
  Ha az igénylő a Magyar Szabadalmi Hivatalnál vagy az Európai Unió területén lajstromozott, a Magyar Köztársaság területére is kiterjedő oltalommal rendelkezik, így a domain név regisztrációját a védjegy alapján prioritással kezdeményezheti.
 • Mi a domain átirányítás?
  Egy domain név másik domain névre (weboldalra) való mutatása (például a bixerverwebhosting.hu domain nevünk át van irányítva a bixerver.hu-ra, így a böngészőbe mindegy, hogy melyiket írják be Ügyfeleink).
 • Mi a domain parkoltatás?
  Ha az megrendelt domain nevet kizárólag regisztráltatni szeretné, de használni semmilyen formában sem. Ez esetben cégünk biztosítja a domain regisztrációs feltételekben meghatározott technikai feltételeket a domain igénylő számára (névszerverek).
 • Mi a Tanácsadó Testület?
  A Magyar .hu Nyilvántartó mellett működő, felkért független szakértőkből álló bizottság, amely a .hu domain nevekkel kapcsolatos vitás kérdésekben dönt. A Tanácsadó Testület döntése megkérdőjelezhetetlen.
 • Mi az Alternatív Vitarendező Fórum?
  A Regisztrátortól és a Nyilvántartótól független, alternatív vitarendezési szolgáltatást nyújtó internetes fórum, amelyet a Nyilvántartó vitás esetben felkérhet arra, hogy a domain regisztrációjával kapcsolatos kérelmek tárgyában a szabályok szerint járjon el.
 • Mikor kell a domain tulajdonosát módosítani?
  Ha egy bejegyzett domain név jelenlegi tulajdonosa lemond a domain névről egy cég vagy magánszemély részére. Ha a domain név tulajdonosa változik, az új tulajdonosnak minden szükséges dokumentumot el kell küldenie cégünknek.
 • Nyilvánosak-e a domain nevek tulajdonosának adatai?
  Igen, a nyilvánosságra hozatal minden esetben kötelező, a Regisztrátor a domain tulajdonosának a nevét, elérhetőségét, email címét köteles megadni a nyilvántartás során. Az adatok titokban tartására csak úgy van lehetőség, hogy az igénylő megbíz egy szabadon választott ügyvédi irodát, és egy azzal kötött szerződés keretén belül, az ügyvédi iroda a saját nevére regisztrálja a domain nevet.
 • Mi az IP cím?
  Az IP cím az Internetes kommunikáció egyik alapja, ilyen számokon (például 195.70.34.65) keresztül találják meg a számítógépek egymás a hálózaton.
 • Mi a névszerver (DNS)?
  Egy olyan szerver számítógép, amely a választott domain név és a hozzá tartozó IP cím egyértelmű megfeleltetését elvégzi és az domain névvel kapcsolatos számítógép kéréseket kiszolgálja (mint például: hol a weboldal? mi a levelezőszerver címe?). Amennyiben a szerver DNS nem működik, hiába üzemképes az adott honlapot tartalmazó szerver, az oldal nem lesz elérhető. Azon ügyfeleinknek, akik nem rendelkeznek névszerverrel, cégünk biztosítani tud ilyen szolgáltatást.
 • Mi a domain karbantartás?
  Egy domain zavartalan működéséhez alapkövetelmény, hogy az legalább 2 db névszerverben szerepeljen. Cégünk domain karbantartása tartalmazza a domain nyilvántartását, valamint a névszervereket (DNS) is.
 • Mi a Domain Authorization Code?
  Nemzetközi domain nevek esetében minden domain névhez tartozik egy engedélyezési kód, amelyet az aktuális Regisztrátor köteles megadni a domain tulajdonosának. Ez a kód elengedhetetlen a domain név átregisztrálásakor.
 • Lehet-e ékezet a domain nevekben?
  Igen, lehet. A magyar .hu és a nemzetközi .com és .net domain nevek tartalmazhatnak ékezetes karaktereket is.
 • Ékezetek nélküli domain név ékezetes változatát is érdemes beregisztráltatni?
  Igen, érdemes. Amennyiben az Ön domain nevének az ékezetes változata még szabad, célszerű azt is lefoglalni amíg más le nem foglalja Ön előtt.
 • Érdemes az ékezetes domain nevet beregisztrálni, ha az ékezet nélküli már foglalt? 
  Igen, érdemes. Mivel az ékezet nélküli változatot működtető személy/szervezet hirdetéseinek egy része is hozzánk fog "megérkezni", mert a felhasználók többsége nem tudja, hogy különbség lehet az ékezetes és az ékezet nélküli tartalom alatt. Azonban számítani kell arra, hogy a külföldi felhasználók billentyűzetén nincsenek ékezetes karakterek, így számukra ezen címek beírása nehézséget okozhat, ezért csak ékezetes címen nem célszerű honlapot
  működtetni, ha külföldi látogatókra is számítunk.
 • Mit tegyek, ha az általam kiszemelt domain név foglalt, és nincs rajta tartalom sem?
  Rengeteg domain nevet értékesítési céllal jegyeztek be, elképzelhető, hogy az Ön által választottat is. Forduljon hozzánk és mi segítünk "kinyomozni", hogy miért nincs tartalom a honlapon és eladási szándéka van-e a jelenlegi tulajdonosnak. Ha a domain név egy Ön által tulajdonolt védjeggyel azonos, akkor érdemes szintén hozzánk fordulnia, mert vannak jogi lehetőségek, amellyel a domain nevet megszerezheti.
 • Kell-e tartalomnak tartoznia a domain névhez?
  Nem. Egy domain nevet későbbi felhasználás céljából is regisztrálhatunk, azonban a .hu domain tartományra vonatkozóan más a szabályozás. A .hu címekre az ISZT által azonnali használat van előírva, de elegendő, ha a domain névhez akár egyetlen email cím is tartozik, mert ez is használatnak minősül! A továbbértékesítés céljából bejegyzett címekkel azonban vigyázni kell, mert a 2005. március 1-től érvényes szabályozás alapján könnyen elveszíthetjük a nevet, ha meggondolatlanul kínáljuk fel eladásra.


Webtárhellyel kapcsolatos kérdések 

 • Mi a webszerver?
  Egy olyan szerver, amelyen egy bejegyzett domain névvel kapcsolatos szolgáltatások üzemelni képesek. Cégünk is biztosít webszerver szolgáltatást, így Ön képes a weblapját és az e-mail-jeit nálunk kezelni és használni.
 • Egy tárhelyhez igényelhető több domain név is?
  Igen, természetesen. A csomag (tárhely) szolgáltatásunkat ebben az esetben csak egyszer kell megfizetnie, a többi domain névhez ezt ingyen adjuk (amennyiben a másik domain ugyanarra a tárhelyre mutat).
 • Mi a csomag és a tárhely?
  Amennyiben nem rendelkezik saját Interneten lévő szerverrel, cégünk térítés ellenében biztosít a honlapja, adatbázisa (MySQL vagy PostgreSQL) és az e-mail címei számára területet a saját szerverein. A csomag típusától függő szolgáltatásokat tudjuk biztosítani Önnek, és egy választott csomaghoz még rendelhet külön kiegészítő tárhelyet is (amennyiben a csomagban szereplő tárhely nem elegendő).
 • Mi az aldomain?
  Az aldomain segítségével a domain alkönyvtáraihoz lehet könnyebben megjegyezhető címet hozzárendelni. Az aldomain mindig az ugyanolyan nevű alkönyvtárba mutat (például termekek.cegem.hu -> cegem.hu/termekek).
 • Mi a webstatisztika vagy számláló?
  A szerverünkön elhelyezett honlapok (így az Ön honlapja is) látogatottságának mérésére szolgál. Meg tudja nézni különböző bontásokban, hogy a honlapot mikor és hányan látogatták.
 • Mi a különbség a statikus és dinamikus tárhely között?
  A statikus tárhelyen kizárólag .html kiterjesztésű HTML alapú (fix tartamú) weblapok üzemeltethetők, míg a dinamikus tárhelyen lehetőség van PHP alapú programfuttatásra, valamint MySQL vagy PostgreSQL adatbázis használatra is (ilyenek például a hírportálok vagy a webáruházat tartalmazó oldalak). ha nincs tisztában vele, hogy milyen csomag szolgáltatást válasszon, egyeztessen a honlapjának elkészítőjével, ő iránymutatást tud adni, hogy milyen követelményekkel kell rendelkeznie a tárhelynek a honlap megjelenítéséhez. Kérdése esetén mi is állunk rendelkezésére.
 • Mi az a PHP?
  A PHP (Hypertext Preprocessor) egy szerver oldali HTML-be ágyazott szkript programnyelv. Ez azt jelenti, hogy a HTML kódba írhatjuk a PHP parancsokat. Ha egy PHP kódot bemásolunk egy index.php nevű fájlba és megnézzük egy böngészőből, akkor a letöltés előtt a PHP értelmező megkeresi a neki szóló parancsokat és végrehajtja. A PHP programok írását cégszerű webprogramozóra bízni, mert ilyen weboldalak megvalósítása már nem egyszerű feladat.
 • Mi az a PostgreSQL és a MySQL?
  Mindkettő egy adatbázis kezelő rendszer. Ha sok adatot kell tárolnunk, amelyeket a honlapunkon adott feltételek függvényében szeretnénk megjeleníteni, esetleg keresni szeretnénk az adatok között, akkor a legjobb megoldás adatbázisba rendezni az adatokat. Mindkét fajta adatbázist könnyen kezelhetjük PHP-ből, így egyszerűen megjeleníthetők a kívánt adatok a weblapokon. Azt, hogy melyik fajta adatbázis kezelőt alkalmazzuk, leginkább a megvalósítandó feladat dönti el.
 • A tárhelyemen használhatok-e PHP-t, PostgreSQL-t vagy MySQL-t?
  Igen. A PHP futtatási lehetőséget minden csomagunk tartalmazza, az adatbázis használat (PostgreSQL, MySQL) pedig csak megadott csomagokban lehetséges.
 • Hogyan tölthetem fel a weboldalamat a webtárhelyre?
  A tőlünk kapott hozzáférés és egy kliens program segítségével. Ez a kliens program lehet a Windows Intéző (Sajátgép), vagy akár egy Total Commander. Windows Intéző esetén a címsorba kell beírni a kiszolgálót  ftp://www.cegem.hu formában, Total Commander esetén egy új FTP kapcsolat létrehozása szükséges (az ikonsoron lévő FTP ikonnal). Bővebb felvilágosítást a FTP beállítása segédletben találhat.
 • Miért nem tudok csatlakozni a kiszolgálóhoz?
  Ilyen esetben legtöbbször a "kiszolgáló nem található" hibaüzenet jelentkezik, amelynek oka leginkább a tűzfalbeállítás lehet. Ellenőrizze, hogy a számítógépén a tűzfal ki van-e kapcsolva, ha nincs, akkor kapcsolja ki, mivel ezek általában blokkolják az FTP kapcsolatok létesítését.
 • Miért nem futnak a PHP-s programok?
  Amennyiben a hibaüzenet "Internal Server Error", akkor a probléma az lehet, hogy a PHP programokat az FTP klienssel (Windows Intéző, Total Commander) futtathatóvá kell tenni, a futtatás attribútumainak beállításával. Javasoljuk, hogy a futtatási jogok megadásánál a 644-et használja.
 • Mi a tárhelyen lévő honlapon kezdőállományának a neve?
  Statikus kezdőlap esetén index.html vagy index.htm, dinamikus kezdőlap esetén pedig index.php. Ne felejtse el, hogy a feltöltést a "www" mappába kell elvégeznie.
 • Miért nem jelenik meg a feltöltött weboldalam?
  A weboldalakat a FTP klienssel való feltöltéskor a "www" mappába kell megtölteni, mert ez az a publikus mappa, amit a webszerverünk meg fog jeleníteni.
 • Hogyan tudom megnézni weboldalam látogatottsági statisztikáit?
  A stat.bixerver.hu címen, vagy az adminisztrációs felületen be tud jelentkezni. A bejelentkezési felhasználónév és jelszó többnyire megegyezik az FTP szerver hozzáféréseivel.
 • Elérhető -e külföldről a weboldalam?
  Igen. Az Interneten nincsenek területi határok, bármely weboldal bárhonnan elérhető.


Levelezéssel kapcsolatos kérdések 

 • Célszerű a saját domain nevemhez tartózó E-mail címet használni?
  Igen, mert ebben az esetben nincs kiszolgáltatva egyetlen Internet-kapcsolat szolgáltatónak sem. Ha például Ön egy Internet eléréshez (például ADSL) a szolgáltatótól kapott email címet használja, akkor ha le kívánja mondani az Internet-kapcsolat előfizetést, az email címet is elveszíti. Ez nagy gondot okozhat, mivel barátai, ismerősei és ügyfelei azt az E-mail címet ismerik, sőt, meg kell változtatnia a névjegykártyáját és a céges dokumentumait is. Az Ön domain nevéből képzett E-mail cím (amelyet Ön talál ki!) azonban a szolgáltatók között szabadon mozgatható!
 • Hogyan hozhatok létre E-mail címet?
  Az admin.bixerver.hu-n a bejelentkezés után (amely hozzáférés tőlünk kapott/kap) az E-mail kezelés pontban lehet minden E-mail címmel kapcsolatos beállítást elvégezni és új E-mail címet létrehozni.
 • Miért nem tudok több E-mail címet létrehozni?
  Az E-mail címek darabszámát a megrendelt Csomag szolgáltatásunk határozza meg. Amennyiben több E-mail címre lenne szüksége, keresse fel Ügyfélszolgálatunkat a csomagváltással kapcsolatban.
 • Az E-mail címekhez tartozó postafiókok mennyi tárhellyel rendelkeznek?
  A tárhely méretét a megrendelt Csomag szolgáltatásunk határozza meg. A tárhelyet tartalmazó csomagok domain névhez tartozó teljes felhasználhatóságot tartalmazzák! Amennyiben szüksége lenne nagyobb tárhelyre, a Csomagja mellé szabadon rendelhet tőlünk Tárhely Plusz csomagot.
 • Milyen E-mail címek használhatók a domain nevemhez?
  A regisztrált domain névhez a @ előtti rész tetszőleges lehet, a @ utáni rész pedig minden esetben a domain név (például valami@bixerver.hu). Az domain névhez automatikusan létrejövő E-mail cím a postmaster@ kezdetű cím. Ügyeljen rá, hogy az E-mail cím nem tartalmazhat ékezetes karaktereket!
 • Mi az a csoportos E-mail?
  A csoportos E-mail szolgáltatás esetén szerverünk minden (az adott domain névre érkező) levelet egy közös E-mail postafiókba helyez el. Ezt a szolgáltatást akkor érdemes választani, ha saját (irodai) szervere E-mail szerverként is üzemel és a beérkező levelek leválogatását a saját szervere szeretné, hogy elvégezze.
 • Mi a Webmail?
  A Webmail szolgáltatás segítségével a levelek böngészőprogram (Internet Explorer, Mozilla) használatával is olvashatók, válaszolni lehet rájuk és természetesen új levelet is lehet írni. Ehhez nem szükséges levelező programot beállítani! Nagyon hasznos, ha valaki nincs a saját számítógépe közelében, így a levelezés akár egy Internet kávézóból is megoldható.
 • Mi az E-mail továbbítás vagy a másolatküldés?
  A postafiókba érkező levelekről másolatot tudunk küldeni egy másik E-mail címre, vagy tovább tudjuk küldeni azt. Másolatküldésnél a levél egy példánya benne marad a postafiókban, míg továbbításnál a postafiókban nem marad másolat a továbbított levélről.
 • Mi az E-mail alias?
  Bármely E-mail címhez rendelhető egy "ál" E-mail cím, ezt nevezzük E-mail alias-nak. A működése egyszerű, bármely  E-mail címre érkező levél (az eredetire vagy az alias-ra) ugyanabba az E-mail postafiókba (tárterületre) fog kerülni.
 • Az E-mail postafiókokba érkező leveleket SPAM és vírus szűrő védi?
  Igen. A mai informatikai világban lehetetlen lenne E-mail szolgáltatás üzemeltetni ilyen kiegészítő (és ingyenes) szolgáltatások nyújtása nélkül.
 • Mi a beérkező levelek kiszolgálójának címe?
  Legtöbbször a @ utáni domain név, ha nem domain szintű átirányításról van szó. (például cegem.hu, de a www.cegem.hu is működik)
 • Mi a kimenő levelek kiszolgálójának címe?
  Az Ön saját (otthoni vagy irodai) Internet kapcsolat szolgáltató SMTP szerverének címe. A kimenő leveleket cégünk szerverén is ki tudja küldeni, ebben az esetben a küldéshez hitelesítés szükséges (a felhasználónév és a jelszó megegyezik az E-mail címhez tartozóval).


Egyéb kérdések 

 • A megrendelt szolgáltatások díját hogyan rendezhetem?
  Amennyiben a megrendelés Domain regisztrációt tartalmaz, a regisztrációt csak a számla végösszegének befizetése után indítjuk. Azon Ügyfeleink esetén, akik a fizetési határidőket rendszeresen betartják, a második Domain regisztrációtól számítva, a számlát csak a havi számlázásunkkor postázzuk, amely minden tárgyhó 5-e. A fizetési határidő minden új Ügyfelünk esetén 8 nap. A számlázással kapcsolatos információkat a Kapcsolat menüpont alatt megnézheti.
 • Hogyan tudom lemondani a domain nevemet vagy a megrendelt szolgáltatást?
  Lemondását jeleznie kell cégünk felé a kitöltött "Szolgáltatás lemondó nyilatkozat" segítségével a lemondas@bixerver.hu e-mail címen, vagy postai úton. Nagyon fontos, hogy ha a Szerződés lejárta előtt legalább 30 nappal az ellenkezőjét nem kéri, akkor a Szerződés automatikusan további egy éves időintervallumú határozott szerződéssé alakul át, melynek díjszabása a Szolgáltató honlapján közzétett a lejárat napján aktuális árlista díjszabásza alapján változik. Tehát az esetleges félreértések elkerülése végett kérjük, hogy figyeljen a lejáratra, mivel a lemondás elmulasztása esetén nem mentesül a díjfizetés alól.

Videó segédletek